Строите или реновирате вашият дом и вече сте решили че желаете да поставите кристален полилеи, но не знаете как да изберете най-подходящият. Ние ще ви помогнем с особеностите и тънкостите при избора на такъв вид осветление.

Определяне на размера на полилея

Обичайно кристалните полилеи са големи, но размерът не е универсален и зависи от стаята в която ще се намират. Те трябва да привличат вниманието, но без да разсейват. Полилей, който е твърде голям ще накара стаята да изглежда и да се усеща малка, тясна или твърде светла, защото кристалите многократно увеличават силата на лампите. Полилей, който е твърде малък няма да се забелязва, ще изглежда непропорционално и може да не е достатъчно светъл.

За стайните Полилеи

В обикновенните стаи, полилеите се срещат най-честно във всекидневната и/или в трапезарията. Има два начина за измерване в зависимост от това, дали там има маса за хранене или не. Но независимо от вида на стаята, полилеят трябва да е на поне на 140см от най-близката стена от всяка страна.

С маса

За стаи с маса за хранене, използвайте таблицата по-долу за да определите оптималният размер. Моля, имайте в предвид че полилеят трябва да виси на поне 80см от масата и да има по свободно пространство от 140см от всяка страна.

Брой места Широчина (в см.)
 4-6 човека  50-60
 6-8 човека  65-75
 8-10 човека  80-90

Без маса

Добавете дължината към широчината на стаята и умножете по 0.8, за да получите приблизително оптималнията размер. Например: за стая от 450см x 650см, би подходил полилеи, който е 88см широк.

Ако стаята е твърде малка за голям полилей, може да се монтират два по-малки, и ще остане впечатлението за просторност. Ако стаята е двойно висока, то трябва полилеята да виси на не повече от 3м. от земята.

За Фойаета

hall image

За полилеите в фойаетата, добавате дължината и широчината на стаята за да получите оптималната широчина. Например: за фояе от 450см x 500см, би подходил полилеи, който е 95см широк.

Края на полилея трябва да е на не по-малко от 210см от земята, но 280см е препоръчтително. За височината на полилея, използвайте следната таблица.

Височина на стаята (в см.) Височина на полилея (в см.)
под 300 под 65
300 60-70
330 80-90
360 100-110
390 120-130
420 140-150
450 160-170

Видове кристал

Един кристален полилей е толкова качествен колкото и кристалите му. Както повечето неща, по-качествените кристали ще струват повече, но разликата се заключава в това че с по-високото качество, чистотата на кристала е значително по-високо, както и отразения спектър на светлината е по-богат, който придава облика на дъга в самия полилей, както и в стаята. Кристали, които са с бял оттенък, не пълностно прозрачни, или просто прозрачни без никакви отражения или цветове, са просто стъкло, а не кристал. Тези полилеи се наричат просто осветителни тела, полилеи, или реплика. Тук ще изброим главните видове кристал и тяхната разлика.

Вид кристал Описание
Египетски Египтеските кристали имат високо съдържание на 30% олово (това придава тяхното силно отражение и чистота) и са най-близки до съвършен кристал; те са изключително чисти и прозрачни, и са от най-популярният вид кристали. Шлифоват се на машина, което им дава пълностна симетрия и им позволява относително ниската цена за тяхното качество.
Чешки Те все още иползват античният процес на отливане в калъп и последователно шлифоване; много видове и форми се изработват по този начин; Изключително високата им цена се дължи на ръчната изработка.
Италиански Този вид кристал се излива в калъп и се оформя под открит огън; този метод им придава меката форма, без остри ръбове, и не са толкова естетически привлекателни като Чешките и Египтеските видове. Те са едни от по-евтините видове кристал.

Видът осветление (крушки), който ще се използва в полилеите също има значение, тъй като твърде силна светлина може да е ослепяваща, а твърде малко и стаята няма да е достатъчно осветена, а кристалите няма да изпъкват. Най-добрият начин за справяне с този проблем е монтирането на димер ключ, за да може да се регулира силата на крушките; Това също ще ви позволи да създавате собствена атмосфера, като например при празнично събиране на семейството или просто чувство за уют в вашият дом. Ние препоръчваме използването на крушки с температура между 2000к и 3000к, и до 60w.

Как и къде се купуват кристални полилеи

В обикновенните магазини за домашно оборудване и обзавеждане можете да намерите само имитации, или така наречените “реплики”. А в магазините за осветителни тела не се предлагат заради тяхната относително висока цена спрямо останалите продукти. Само и единственно в специализираните магазини можете да закупите истинки и оригинален кристален полилей. Най-скъпите и луксозни кристални полилеи се продават в големите градове. Мартини Кристал е представител на Asfour Crystal и се намира в София, вие сте добре дошли в магазинът ни на Ул. Синанишко Езеро 11, където можете да видите на място всичките ни продукти, които са на сайтът ни.

room image

Вашият коментар