За нас

“Мартини Кристал” е основан през 2009г. в гр. София. Ние предлагаме кристални полилеи и аплици от Близкия Изток, за тези, които ценят класическата и луксозна атмосфера в своя дом и офис.

За кристалът

Какво е ‘кристал‘? Кристал, известен още като ‘оловно стъкло’, е вид стъкло с происход от Англия, когато стъкларят Джордж Равенскрофт добавя олово към стъклото, което произвежда, за да се топи по-лесно, но открива, че при съдържание на олово в стъклото, оттенъкът и отражението му придобиват по-красив и изискан вид. Процесът е усъвършенстван от тогава, и е използван за направата на този кристал, който е в бижутата, вазите, скулптурите и полилеите ни.

За Полилеите

Най-ранните свещни полилеи се появяват в Средновековието. От 15-ти век, вече се появяват по-сложни форми, като корони и пръстеновидни и стават популярни декоративни елементи в домовете на аристокрацията и търговците. Високата им стойност ги прави символа на успеха и богатството, както и до днес.
През 18-ти век, стъклените полилеи са правени от стъкларите на Венеция и Бохемия, които са били майстори на изкуството на стъкларството.